Türk Harp Tarihinde “Şehitler” konusu Birinci Dünya Savaşı boyutuyla yeterince incelenmemiş bir sosyal tarih alanı olarak görülebilir. Bu konunun bilimsel metotlar içinde lâyıkıyla ele alınıp incelenmesi ve tarih eğitimi çerçevesinde topluma aktarılmasıyla, tarih şuurunun inşası hususunda çok büyük faydalar sağlanacağı şüphesizdir. İl ve ilçe boyutunda yapılacak çalışmalarla o bölgelerden şehit olanların tespiti ve bunlar üzerinde yapılacak tahliller ile o coğrafyada yaşayan insanlar kendilerini tarihin içinde bulacaktır. Konunun kaynakları arasında ilk akla gelen mahallî askerlik şubesi kayıtlarıdır. Askerlik şubesi kayıtlarının yanı sıra, mahallî Nüfus Müdürlükleri Arşivlerinde bulunan “Vefâyâta Mahsus Vukûat Defterleri” Birinci Dünya Savaşı esnasında silahaltındayken şehitler, askerde kalanlar konusunda fevkalâde kıymetli ve sağlıklı bilgileri içeren önemli bir kaynaktır. Özellikle, Balkan Savaşları’ndan Millî Mücadele’ye uzanan tarih diliminde “şehitler ve askerde kalanlar” konusunun yanı sıra pek çok sosyal tarih konuları için de bize bazı kıymetli ipuçları sunan il ve veya ilçe nüfus müdürlükleri arşivlerinde bulunan “Vefâyâta Mahsus Vukûat Defterleri”, yakın dönem tarih araştırmalarında henüz yeterince araştırma yapılmayan kaynaklar arasındadır.
Söz konusu defterler, 76 x 54 ebatında büyük boy olup, vefat eden hakkında çeşitli bilgilerin yazıldığı matbu sütunlardan oluşmaktadır. Her sayfada, sırasıyla; “müteselsil numarası”, “kayıt tarihi”, “kaza”, “mahalle veya karyesi”, “sokağı”, “mesken numarası”, “ilm ü haber ve tarihi”, “isim ve şöhreti sanat ve sınıfı”, “peder ve validesi ismiyle: Pederi, Validesi”, “mahall ve tarih-i velâdeti”, “milleti”, “Müteehhil (evli) ise kimin zevci veya zevcesi olduğu”, “mahall-i vefatı”, “tarih-i vefatı”, “sebeb-i vefatı”, “esasen nüfustaki mahall-i kaydı”, matbu ifadelerinin yazıldığı sütunlar bulunmaktadır. Ölen kişi hakkındaki bu bilgiler her bir sütuna sıra ile yazılmıştır. Savaş sırasında ölenlerin “Sebeb-i vefatı” yazan sütuna “Şehiden”, “Harpte”, “Gaip” veya “Askerde” ifadesi düşülmüştür.
Dolayısıyla bu defterlerde ilgili diğer sütunlardaki bilgiler bize Birinci Dünya Savaşı’nda silahaltındayken askerde kalanlar hakkında değişik açılardan değerlendirme yapabilecek verileri sunmaktadır.
Milli Savunma Bakanlığı kayıtlarında Birinci Dünya Savaşı sırasında çeşitli cephelerde Bayındır İlçesinden toplam 166 kişinin şehit kaydı vardır.1934 yılında tutulan Bayındır İlçe Nüfus Müdürlüğü arşivinde bulunan iki numaralı Vefâyâta Mahsus Vukûat Defterinde ise 1330-1335 (Miladi 1914-1919) yılları arasında Bayındır ilçesinin merkez mahalle ve köylerinde vefat sebebi “Şehiden, Askerde ve Harpte” kayıtlı toplam 705 kişi bulunmaktadır. Bu araştırmada “Mahall-i vefayat” yeri “Çanakkale” (Çanakkale Harbi), “Sebeb-i vefat” bölümünde “Şehiden, Askerde ve Harpte” yazılı olan 95 kişinin kayıtları incelenecektir.
Türk Harp Tarihinde “Şehitler, Sferelikte askerde kalanlar” konusu Birinci Dünya Savaşı boyutuyla yeterince incelenmemiş bir sosyal tarih alanı olarak görülebilir. Bu konunun bilimsel metotlar içinde lâyıkıyla ele alınıp incelenmesi ve tarih eğitimi çerçevesinde topluma aktarılmasıyla, tarih şuurunun inşası hususunda çok büyük faydalar sağlanacağı şüphesizdir. İl ve ilçe boyutunda yapılacak çalışmalarla o bölgelerden şehit olanların tespiti ve bunlar üzerinde yapılacak tahliller ile o coğrafyada yaşayan insanlar kendilerini tarihin içinde bulacaktır. Konunun kaynakları arasında ilk akla gelen mahallî askerlik şubesi kayıtlarıdır. Askerlik şubesi kayıtlarının yanı sıra, mahallî Nüfus Müdürlükleri Arşivlerinde bulunan “Vefâyâta Mahsus Vukûat Defterleri” Birinci Dünya Savaşı esnasında silahaltındayken şehitler, askerde kalanlar konusunda fevkalâde kıymetli ve sağlıklı bilgileri içeren önemli bir kaynaktır. Özellikle, Balkan Savaşları’ndan Millî Mücadele’ye uzanan tarih diliminde “şehitler ve askerde kalanlar” konusunun yanı sıra pek çok sosyal tarih konuları için de bize bazı kıymetli ipuçları sunan il ve veya ilçe nüfus müdürlükleri arşivlerinde bulunan “Vefâyâta Mahsus Vukûat Defterleri”, yakın dönem tarih araştırmalarında henüz yeterince araştırma yapılmayan kaynaklar arasındadır[1].
Balkan Savaşları, akabinde I.Dünya Savaşı ve Türk İstiklal Savaşında şehitler ve askerde kalanlar, silah altına alınıp geri dönmeyen halen daha net bir şekilde gün yüzüne çıkartılamamıştır.
Osmanlı Devleti dâhil olduğu I. Dünya Savaşı’nda ana ve yardımcı cephelerde savaşmıştır. I.Dünya Savaşında çeşitli cephelerde kalan asker sayısı bu güne kadar kesin rakamlarla tespit edilememiş, yaklaşık olarak ifade edilmiştir. Tüm ülkelerden 65.038.810 askerin katıldığı büyük savaş, arkasında resmi rakamlara göre toplam 8.556.315 ölü, 21.219.452 yaralı ve 7.750.945 kayıp veya esir bırakmıştır[2].
Osmanlı İmparatorluğunun askeri kayıpları konusunda bazı araştırmalar yapılmıştır[3]. Toplam asker kaybının 1.600.000 kişi tahmin edilmektedir. Yapılan diğer bir araştırma ise daha net rakamlar ifade etmektedir[4].
Osmanlı Devletinin tahmini asker kayıpları (Tablo.1) |
|
(Ölü, yaradan veya hastalıktan ölenler) |
501 .091 |
Yara veya hastalıktan ötürü hastanede tedavi edilenler |
3 .059 .205 |
Hastaneden taburcu edilmiş |
2.167.841 |
Malûller |
891 .364 |
Toplam |
2.167.841 |
Muhtelif cephelerdeki ölüler sayısı |
|
Kafkas cephesinde |
218.878 |
Çanakkale’de |
101 .147 |
Filistin cephesinde |
80.764 |
Irak’ta. |
44.721 |
İzmir ve Antalya’da (amele taburları çoğu sıtmadan) |
9.211 |
Galiçya’da |
4 .272 |
Romanya ve Dobruca’da |
4.166 |
Hicaz’da (Mekke, Medine, Yemen) |
4.166 |
Makedonya’da |
878 |
Türlü cephelerde (Kafkaslar, Bakû, Dağıstan v.b) |
74.852 |
Toplam |
392.915 |
Sadece cephelerdeki ölen asker sayısı |
383.704 |
Nüfus kayıtları tapu kayıtları gibi bir devletin en önemli dayanak belgelerindendir. Osmanlı döneminde yenilik hareketlerinin başlamasıyla birlikte yeni bazı kurumlar teşekkül etmeye başladı. 2. Mahmud döneminde yapılan değişiklikler çerçevesinde diğer görevlerinin yanısıra nüfus işleriyle de ilgilenmek üzere “Defter Nazırlıkları” kuruldu. Osmanlı devletinde ilk nüdus sayımı bilindiği üzere 1831 yılında yapıldı[5]. Ancak Tanzimat’ın getirdiği yenilikler çerçevesinde 1871’de çıkarılan “İdare-i Umumiye-i Vilayet Nizamnamesi”yle Defter Nazırlıklarının nüfusla ilgili işleri, biraz daha geliştirilerek ihdas edilen Emlak ve Nüfus Müdürlüklerine bırakıldı[6]. Meşrutiyet ve arkasından Cumhuriyet dönemlerinde nüfus işlerine, kayıtlarına daha da önem verilmiş ve bugünkü İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri teşekkül etmiştir. 1900’lü yılların başından itibaren İl veya ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan esas defterlerle beraber, doğum, diğer bir ismi de ölüm defterleri olan Vefâyâta Mahsus Vukûat, yer değiştirme gibi çeşitli defterlerde tutulmaya başlamıştır.,
İşte bahsettiğimiz Vefâyâta Mahsus Vukûat Defterleri bu kurumlarda bulunmaktadır. Vefat tarihlerinden, 1900’lü yılların hemen başında tutulduğunu anladığımız Vefayata Mahsus Vukuat Defterleri’nde; ihtiyar heyeti, askerlik şubesi ve diğer ilgili makamlardan verilen resmî ölüm raporları üzerine kayıtlar yapılıyordu. 1926 yılının sonuna kadar müteselsil numarası yani ölüm vukuatına verilen her bir numara birbirini takip ederken, 1927 yılından itibaren her yılın başında müteselsil numarası yeniden başlamış ve her yılın sonunda o yılki vefat sayısı yazılarak ilgili nüfus müdürü veya başka yetkili tarafından tasdik edilip kapatılmıştır. İncelediğimiz pek çok defterde Mayıs 1929’dan itibaren yeni harflerle kayıtların yapılmaya başlandığı görülmüştür. Bu defterler 1933 yılından itibaren “Vukuat Defteri” adını almış, 1974 yılından itibaren ise defter uygulamasından vazgeçilerek “Ölüm Tutanakları” klasör halinde tutulmaya başlanmıştır[7].
Söz konusu defterler, 76 x 54 ebatında büyük boy olup, vefat eden hakkında çeşitli bilgilerin yazıldığı matbu sütunlardan oluşmaktadır. Her sayfada, sırasıyla; “müteselsil numarası”, “kayıt tarihi”, “kaza”, “mahalle veya karyesi”, “sokağı”, “mesken numarası”, “ilm ü haber ve tarihi”, “isim ve şöhreti sanat ve sınıfı”, “peder ve validesi ismiyle: Pederi, Validesi”, “mahall ve tarih-i velâdeti”, “milleti”, “Müteehhil (evli) ise kimin zevci veya zevcesi olduğu”, “mahall-i vefatı”, “tarih-i vefatı”, “sebeb-i vefatı”, “esasen nüfustaki mahall-i kaydı”, matbu ifadelerinin yazıldığı sütunlar bulunmaktadır. Ölen kişi hakkındaki bu bilgiler her bir sütuna sıra ile yazılmıştır. Savaş sırasında ölenlerin “Sebeb-i vefatı” yazan sütuna “Şehiden”, “Harpte”, “Gaip” veya “Askerde” ifadesi düşülmüştür. Dolayısıyla bu defterlerde ilgili diğer sütunlardaki bilgiler bize Birinci Dünya Savaşı’nda silahaltındayken askerde kalanlar hakkında değişik açılardan değerlendirme yapabilecek verileri sunmaktadır.
Milli Savunma Bakanlığı bu konuda Lodumlu Arşivi’ndeki kayıtlar esas alınarak çok önemli bir yayın yapmıştır[8]. Ancak bu çalışma kanaatimce yeterli değildir. Çünkü alan araştırması yaptığımız gerek Bayındır ve gerekse Torbalı bölgesinde aileler verdikleri bilgiler ile bakanlık kayıtları arasında müthiş bir fark bulunmaktadır. Milli savunma Bakanlığı kayıtlarına göre I.Dünya Savaşında İzmir’den şehit olan toplam 2449 kişinin kaydı vardır. Bunların 164 tanesi Bayındırlıdır. Ancak gerek alan araştırması sırasında ailelerden aldığımız ve gerekse 2 Numaralı Vefayata Mahsusu Defter kayıtlarını incelediğimizde rakamlar çok farklılaşmaktadır. Savaş döneminde silah altına alınıpta cepheden geri gelmeyen, askerde kalan, şehit kaydı olmayan toplam 541 kişinin kaydı bu defterde bulunmaktadır. Bu çok büyük bir farktır. Nüfus esas defter kayıtlarında askerde kalan kişilerin özlük bilgileri bulunmaktadır. Ancak 1934 yılında yapılan bir nüfus taramasında tüm idari birimlerde askerde kalanlar kayıt edilmiş, ölümleri işlenmiştir. Aşağıdaki tabloda inceleneceği üzere ölüm yeri kaydında en çok 532 kişi ile “Harb-i Umumi” ve 95 kişi ile “Çanakkale Harbi” kaydı dikkat çekicidir[9]. En çok askerde kalan kaydı 50 kişi ile Fırınlı Köyündedir.
2 Numaralı Veyata Mahsus Deftere Göre 1.Dünya Savaşı’nda Askerde Kalanlar (Tablo 1)
Kişi Sayısı :705
Mahalli Vefatı
Acemistan :1
Anadolu :1
Arabistan :9
Askerde :14
Çanakkale :95
Edirne :1
Erzurum :8
Filistin :5
Galiçya :1
Harb-i umumi :532
Harp gaibi – Gaip :3
Harpte :12
Irak :3
Kafkasya :5
Mısır :4
Rumeli :1
Seferberlik :1
Suriye-Şam :3
Yemen :6
Ölüm sebebi bölümünde ise 512 kişi “Harpte”, 175 kişi ise Askerde”, kaydı bulunmaktadır[10].
Sebeb-i vefatı (Tablo.3) |
||||||
|
Kişi sayısı |
Askerde |
Gaip |
Harpte |
Şehiden |
Muharebede |
Toplam |
705 |
175 |
9 |
512 |
6 |
3 |
2 numaralı vefayata mahsus defter kayıtlarında Çanakkale harbi kayıtlarının incelenmesi:Askerde kalanların doğum tarihlerine baktığımız zaman Tablo 1. de görüleceği üzere en çok 1301 ile 1315 doğumlular bulunmaktadır.
Çanakkale Harbinde kalanların doğum yılları(Tablo:4 ) |
|||||
Yıl |
Adet |
Yıl |
Adet |
Yıl |
Adet |
1288 |
1 |
1299 |
4 |
1309 |
6 |
1289 |
2 |
1301 |
2 |
1310 |
5 |
1290 |
3 |
1302 |
4 |
1311 |
1 |
1291 |
3 |
1303 |
2 |
1312 |
6 |
1293 |
3 |
1304 |
5 |
1313 |
13 |
1294 |
2 |
1305 |
5 |
1314 |
6 |
1295 |
1 |
1306 |
2 |
1315 |
3 |
1296 |
2 |
1307 |
5 |
1316 |
1 |
1297 |
2 |
1308 |
6 |
Toplam |
95 |
Çanakkale harbinde vefat edenlerin ortalama Ortalama yaş:27,12’dir. Üretici kesimin en verimli yaş ortalamasında olanlar vatan savunmasında vefat etmişlerdir.
Çanakkale harbinde vefat edenlerin ortalama Ortalama yaşı (Tablo.5) |
|||||
Yaş |
Adet |
Yaş |
Adet |
Yaş |
Adet |
17 |
2 |
26 |
7 |
35 |
2 |
18 |
7 |
27 |
6 |
37 |
1 |
19 |
4 |
28 |
4 |
38 |
3 |
20 |
14 |
29 |
3 |
39 |
2 |
21 |
1 |
30 |
2 |
40 |
3 |
22 |
4 |
31 |
1 |
41 |
1 |
23 |
7 |
32 |
2 |
42 |
3 |
24 |
4 |
33 |
4 |
43 |
2 |
25 |
5 |
34 |
1 |
Toplam |
95 |
Çanakkale harbinde kalanların ölüm nedeni ve vefat şeklinde en çok “harpte” kaydı dikkati çekmektedir. (Tablo.6)
(Tablo.6) |
|
Vefat şekli |
Adet |
Askerde |
25 |
Harpte |
65 |
Şehiden |
5 |
Toplam |
95 |
Tablo.7 ‘de de görüleceği üzere ölüm yılı savaşın en yoğun olduğu dönem olan 1331-1332 ve 1333 yıllarıdır.
Vefat yılı (Tablo.7) |
|
Yıl |
Adet |
1330 |
2 |
1331 |
31 |
1332 |
21 |
1333 |
35 |
1334 |
5 |
1335 |
1 |
Toplam |
95 |
Bayındır’a bağlı idari birimlerden Çanakkale harbinde kalanlara baktığımızda 20 kişi ile Furunlu (Fırınlı) Köyü dikkati çekmektedir.(Tablo.8)
(Tablo.8) |
|
İdari birim |
Adet |
Bıyıklar Mahallesi |
8 |
Çenikler |
3 |
Demircilik Mahallesi |
2 |
Derebaşı |
2 |
Furunlu |
20 |
Hacı Beşir Mahallesi |
2 |
Hasköy |
4 |
Hisarlık |
1 |
Kabaağaç |
9 |
Kalburculuk Mahallesi |
1 |
Karaburgaz |
6 |
Karahalil |
7 |
Kızılkeçili |
2 |
Kızıloba |
4 |
Ömerdere |
8 |
Ören |
2 |
Sarıyurt |
5 |
Yenice Mahallesi |
2 |
Yusuflu |
7 |
Toplam |
95 |
‘ Numaralı Vefayata mahsus vukuat defterine göre Bayındır Merkez mahalle ve köylerinde Çanakkale harbinde kalanlar (Tablo.9) |
||||||||
Bıyıklar Mahallesi |
||||||||
Hane no[11]. |
Adı |
Babası |
Annesi |
Doğ.Yeri |
Doğ. tarihi |
Vefat Tarihi |
Vefat nedeni |
Vefat yaşı |
10 |
Ahmet |
Hüseyin |
Şefika |
Bayındır |
1307 |
1332 |
Harpte |
25 |
19 |
Yusuf |
Mustafa |
Hatice |
Bayındır |
1315 |
1333 |
Harpte |
18 |
169 |
Kemal |
Cemil |
Raziye |
Bayındır |
1313 |
1333 |
Harpte |
20 |
175 |
Halit Ziya |
Ahmet |
Kaymak |
Bayındır |
1310 |
1332 |
Harpte |
22 |
176 |
Mehmet |
Hasan |
Fatma |
Bayındır |
1306 |
1332 |
Harpte |
26 |
200 |
Hüseyin |
Mehmet |
Zehra |
Bayındır |
1310 |
1332 |
Harpte |
22 |
214 |
Memiş |
Salih |
Nefise |
Bayındır |
1314 |
1332 |
Harpte |
18 |
Tahsin |
Rasim |
Duriye |
Bayındır |
1314 |
1332 |
Harpte |
18 |
|
Demircilik Mahallesi |
||||||||
38 |
Himmet |
Mehmet |
Kamile |
Bayındır |
1308 |
1332 |
Harpte |
24 |
Y. 3 |
Ahmet |
Halil |
Emine |
Bayındır |
1309 |
1333 |
Harpte |
24 |
Hacı Beşir Mahallesi |
||||||||
11 |
Mehmet |
Ahmet |
Emine |
Bayındır |
1315 |
1333 |
Harpte |
18 |
30 |
Halil |
Yusuf |
Fatma |
Bayındır |
1294 |
1332 |
Harpte |
38 |
Kalburculuk Mahallesi[13] |
||||||||
59 |
İsmail |
Ali |
Hava |
Bayındır |
1309 |
17 /07/1333 |
Harpte |
24 |
Yenice Mahallesi |
||||||||
67 |
Hüseyin[14] |
Hasan |
Ayşe |
Bayındır |
1302 |
1331 |
Şehiden |
29 |
160 |
Yaşar |
Mustafa |
Fatma |
Bayındır |
1314 |
1333 |
Harpte |
19 |
Bayındır Köyleri |
||||||||
Çenikler |
||||||||
1 |
Mehmet[15] |
Mehmet |
Hatice |
Çenikler |
1296 |
1331 |
Harpte |
35 |
3 |
Hasan[16] |
Uzun Ali |
Hatice |
Çenikler |
1291 |
1331 |
Harpte |
40 |
10 |
Mehmet[17] |
Hasan |
Hatice |
Çenikler |
1313 |
1330 |
Harpte |
17 |
Derebaşı[18] |
||||||||
56 |
Süleyman[19] |
Ali |
Ayşe |
Derebaşı |
1297 |
06 /05/1331 |
Şehiden |
34 |
99 |
Halil[20] |
Mehmet |
Emine |
Derebaşı |
1303 |
1331 |
Şehiden |
28 |
Furunlu(Fırınlı) |
||||||||
6 |
Mehmet[21] |
Süleyman |
Şerife |
Furunlu |
1291 |
1331 |
Harpte |
40 |
10 |
Mehmet Emin[22] |
Süleyman |
Emine |
Furunlu |
1304 |
1331 |
Harpte |
27 |
10 |
Süleyman[23] |
Süleyman |
Emine |
Furunlu |
1314 |
1331 |
Harpte |
17 |
12 |
Şerif Ahmet[24] |
Sadık |
Ayşe |
Furunlu |
1304 |
24 /07/1331 |
Şehiden |
27 |
18 |
Bekir[25] |
Mehmet |
Şerife |
Furunlu |
1295 |
1332[26] |
Harpte |
37 |
20 |
Ahmet[27] |
Mustafa |
Ayşe |
Furunlu |
1288 |
1331 |
Harpte |
43 |
23 |
Halil[28] |
Mustafa |
Ayşe |
Furunlu |
1302 |
1331 |
Harpte |
29 |
33 |
İlyas[29] |
Hüseyin |
Zeynep |
Furunlu |
1302 |
24/ 07/1331 |
Şehiden |
29 |
98 |
Mehmet[30] |
Osman |
Fatma |
Furunlu |
1304 |
1331 |
Harpte |
27 |
106 |
Hasan[31] |
İbrahim |
Feride |
Furunlu |
1290 |
1331 |
Harpte |
41 |
113 |
Mehmet[32] |
Ahmet |
Ayşe |
Furunlu |
1310 |
1332 |
Harpte |
22 |
118 |
Mustafa[33] |
Mustafa |
Hatice |
Furunlu |
1299 |
1331 |
Harpte |
32 |
125 |
Mahmut[34] |
Hüseyin |
Fatma |
Furunlu |
1299 |
1332 |
Harpte |
33 |
126 |
Süleyman[35] |
Ali |
Ayşe |
Furunlu |
1293 |
1331 |
Harpte |
38 |
137 |
Ali[36] |
Ali |
Ayşe |
Furunlu |
1299 |
1332 |
Harpte |
33 |
148 |
Hüseyin[37] |
Mehmet |
Emine |
Furunlu |
1293 |
1332 |
Harpte |
39 |
171 |
Bekir[38] |
Hasan |
Şerife |
Furunlu |
1304 |
1331 |
Harpte |
27 |
175 |
Mehmet[39] |
Hasan |
Ayşe |
Furunlu |
1289 |
1331 |
Harpte |
42 |
179 |
Mustafa[40] |
Nazif |
Ümmü |
Furunlu |
1312 |
1331 |
Harpte |
19 |
188 |
Ahmet[41] |
Hasan |
Hava |
Furunlu |
1312 |
1332 |
Harpte |
20 |
Hasköy |
||||||||
3 |
Gedikoğlu Mehmet |
Hüseyin |
Ayşe |
Bayındır |
1299 |
1332 |
Harpte |
33 |
23 |
Ali |
Şerif |
Ayşe |
Hasköy |
1303 |
1333 |
Harpte |
30 |
50 |
Rusçuklu İbrahim |
Ali |
Fatma |
Bayındır |
1309 |
1332 |
Harpte |
23 |
111 |
Muhacir Mehmet |
Mustafa |
Ayşe |
Bayındır |
1289 |
21/ 05/1331 |
Harpte |
42 |
Hisarlık |
||||||||
34 |
Mehmet[42] |
Ahmet |
Nefise |
Bayındır |
1309 |
1332 |
Harpte |
23 |
Kabaağaç |
||||||||
10 |
Hasan[43] |
Hasan |
Cemile |
Bayındır |
1313 |
1333 |
Harpte |
20 |
11 |
Mustafa[44] |
Hüseyin |
Huriye |
Bayındır |
1297 |
20/02/1330 |
Askerde |
33 |
12 |
Hüseyin[45] |
Ali |
Hatice |
Bayındır |
1301 |
13/03/1333 |
Askerde |
32 |
12 |
Mehmet[46] |
Ali |
Hatice |
Bayındır |
1308 |
1333 |
Harpte |
25 |
17 |
Hasan[47] |
Hasan |
Cemile |
Bayındır |
1313 |
1333 |
Harpte |
20 |
17 |
Hüseyin[48] |
İbrahim |
Hatice |
Bayındır |
1293 |
20/03/1331 |
Askerde |
38 |
17 |
Mehmet[49] |
İbrahim |
Hatice |
Bayındır |
1307 |
1333 |
Harpte |
26 |
50 |
Mustafa[50] |
İbrahim |
Fatma |
Bayındır |
1313 |
1333 |
Harpte |
20 |
Karaburgaz[51] |
||||||||
1 |
Mehmet[52] |
Halil |
Şerife |
Bayındır |
1291 |
1331 |
Askerde |
40 |
4 |
Hasan[53] |
Ahmet |
Fatma |
Bayındır |
1306 |
1331 |
Askerde |
25 |
4 |
Mahmut[54] |
Ahmet |
Fatma |
Bayındır |
1301 |
1331 |
Askerde |
30 |
13 |
Süleyman[55] |
Hasan |
Fatma |
Bayındır |
1312 |
1331 |
Askerde |
19 |
16 |
Osman[56] |
Hasan |
Ayşe |
Bayındır |
1305 |
15./03/1331 |
Askerde |
26 |
19 |
İbrahim[57] |
Mehmet |
Meryem |
Bayındır |
1308 |
1331 |
Askerde |
23 |
Karahalil |
||||||||
3 |
Mehmet[58] |
Mustafa |
Emine |
Bayındır |
1296 |
1331 |
Askerde |
35 |
10 |
Mehmet[59] |
Mehmet |
Hatice |
Bayındır |
1290 |
1332 |
Askerde |
42 |
22 |
Ahmet[60] |
Mustafa |
Fatma |
Bayındır |
1312 |
1331 |
Askerde |
19 |
31 |
Sacıdettin[61] |
Mehmet |
Hatice |
Bayındır |
1304 |
1331 |
Askerde |
27 |
31 |
Ali[62] |
Mehmet |
Hatice |
Bayındır |
1308 |
1331 |
Askerde |
23 |
41 |
Ali[63] |
Mustafa |
Hatice |
Bayındır |
1312 |
1332 |
Askerde |
20 |
41 |
Ahmet[64] |
Mustafa |
Hatice |
Bayındır |
1314 |
1332 |
Askerde |
18 |
Kızılkeçili |
||||||||
33 |
Halil[65] |
Mustafa |
Hatice |
Bayındır |
1307 |
1333 |
Harpte |
26 |
46 |
Yusuf[66] |
Ahmet |
Emine |
Bayındır |
1308 |
1334 |
Harpte |
26 |
Kızıloba |
||||||||
21 |
Halit |
Ahmet |
Fatma |
Bayındır |
1305 |
/KS[67] /1332 |
Askerde |
27 |
21 |
Faik |
Mehmet |
Fatma |
Bayındır |
1316 |
/02/1334 |
Askerde |
18 |
101 |
Hasan |
Süleyman |
Rahime |
Bayındır |
1309 |
/09/1334 |
Askerde |
25 |
102 |
Ahmet |
Ali |
Ayşe |
Bayındır |
1313 |
/09/1333 |
Askerde |
20 |
Ömerdere[68] |
||||||||
8 |
Yusuf[69] |
Mehmet |
Dudu |
Bayındır |
1313 |
1333 |
Harpte |
20 |
11 |
İbrahim[70] |
Musa |
Ayşe |
Bayındır |
1312 |
1333 |
Harpte |
21 |
19 |
Ahmet[71] |
Ali |
Ayşe |
Bayındır |
1313 |
1333 |
Harpte |
20 |
24 |
Hüseyin |
Mustafa |
Havva |
Bayındır |
1305 |
1333 |
Harpte |
28 |
24 |
Süleyman |
Mustafa |
Havva |
Bayındır |
1309 |
1333 |
Harpte |
24 |
31 |
Mehmet |
Hatice |
Bayındır |
1307 |
1333 |
Harpte |
26 |
|
32 |
Mehmet |
Hayriye |
Bayındır |
1313 |
1333 |
Harpte |
20 |
|
123 |
Ali |
Ahmet |
Ümmü |
Bayındır |
1310 |
1333 |
Harpte |
23 |
Ören[74] |
||||||||
5 |
Hüseyin[75] |
Ömer |
Ümmü |
Bayındır |
1314 |
1334 |
Harpte |
20 |
38 |
Mustafa[76] |
Mehmet |
Ümmü |
Bayındır |
1313 |
1335 |
Harpte |
22 |
Sarıyurt |
||||||||
25 |
Süleyman[77] |
Halil |
Fatma |
Bayındır |
1290 |
1333 |
Askerde |
43 |
42 |
Halil[78] |
Mehmet |
Hatice |
Bayındır |
1302 |
1333 |
Askerde |
31 |
42 |
Durmuş[79] |
Mehmet |
Hatice |
Bayındır |
1311 |
1334 |
Askerde |
23 |
63 |
Halil[80] |
Süleyman |
Ayşe |
Bayındır |
1315 |
1333 |
Askerde |
18 |
84 |
Mustafa[81] |
Ali |
Hatice |
Bayındır |
1294 |
1333 |
Askerde |
39 |
Yusuflu |
||||||||
8 |
Yusuf[82] |
Mehmet |
Dudu |
Bayındır |
1313 |
1333 |
Harpte |
20 |
19 |
Ahmet[83] |
Ali |
Ayşe |
Bayındır |
1313 |
1333 |
Harpte |
20 |
24 |
Hüseyin[84] |
Mustafa |
Hava |
Bayındır |
1305 |
1333 |
Harpte |
28 |
24 |
Süleyman[85] |
Mustafa |
Hava |
Bayındır |
1305 |
1333 |
Harpte |
28 |
31 |
Mehmet |
Hatice |
Yusuflu |
1307 |
1333 |
Harpte |
26 |
|
32 |
Ali[87] |
Mehmet |
Huriye |
Yusuflu |
1313 |
1333 |
Harpte |
20 |
123 |
Ali[88] |
Ahmet |
Ümmü |
Yusuflu |
1310 |
1333 |
Harpte |
23 |
Milli Savunma Bakanlığı kayıtlarına göre Bayındır’dan Çanakkale Cephesi şehitleri (Tablo.10) |
||||||
Adı |
Babası |
İdari birimi |
Doğ. Tarihi |
Şehit olduğu. tarih |
Şehit olduğu yer |
Rütbesi |
Abdullah |
Molla Hasan |
Hasköy |
1293 |
1/9/1915 |
Semeretepesi |
Er |
Abdullah |
Ömer |
Karapınar |
1291 |
25/9/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Abdullah |
Hasan |
|
1293 |
30/9/1915 |
Meydan harbi |
Er |
Ahmet |
Ahmet |
|
1305 |
7/6/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Ahmet |
Ali |
|
|
11/6/1915 |
5.Kol.3.Sıh.Böl. |
Er |
Ahmet |
İbrahim |
|
1297 |
24/5/1915 |
Sığındere |
Er |
Ahmet |
Mehmet |
|
1295 |
10/1915 |
Keçideresi |
Er |
Ahmet |
Mehmet |
Ergenli |
1297 |
17/6/1915 |
Sığındere |
Er |
Ahmet |
Mehmet |
|
1303 |
7/6/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Ahmet |
Mehmet |
Lütuflar |
1303 |
7/6/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Ahmet |
Osman |
|
1298 |
28/7/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Ahmet |
Osman |
|
1297 |
4/6/1915 |
11. Fırka Seyyar Hastanesi |
Er |
Ali |
Ahmet |
|
1299 |
22/2/1915 |
İzmir Merkez hastanesi |
Er |
Ali |
Ali |
|
1302 |
24/5/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Ali |
Hasan |
Kızılcaova |
1291 |
15/10/1915 |
Ilgardere nakliyat hastanesi |
Er |
Ali |
Hasanbaş |
|
1298 |
30/11/1915 |
Sebdülbahir |
Er |
Ali |
Himmet |
|
1293 |
1/10/1915 |
Arıburnu |
Er |
Ali |
Mahmut |
Kızılcaova |
1306 |
30/4/1915 |
Sebdülbahir |
Er |
Ali |
Mahmut |
Yakacık |
1307 |
9/5/1915 |
Maçka Hastanesi |
Er |
Ali |
Mehmet |
|
1305 |
3/5/1915 |
Sebdülbahir |
Er |
Ali |
Mehmet |
|
1298 |
3/10/1915 |
Meydan harbi |
Er |
Ali |
Mehmet |
|
1304 |
29/7/1915 |
Mecruhin Hastanesi |
Er |
Ali |
Mustafa |
|
1305 |
21/2/1915 |
Sebdülbahir |
Er |
Ali |
Mustafa |
|
1294 |
30/9/1915 |
Arıburnu |
Er |
Ali |
Necip |
|
1305 |
29/5/1915 |
Asmalıdere |
Er |
Ali |
Osman |
|
1309 |
30/4/1915 |
Kerevizdere |
Er |
Ali |
Süleyman |
Yakacık |
1295 |
9/4/1915 |
Menteş tepesi |
Er |
Ali |
Süleyman |
|
1293 |
9/10/1915 |
|
Er |
Ali |
Hüseyin |
Karahayıt |
1303 |
12/6/1915 |
Bahriye Merkez hastanesi |
Onbaşı |
Bekir |
Mehmet |
|
1296 |
17/5/1915 |
Taşkışla hastanesi |
Er |
Cafer |
Aşık Ali |
|
1297 |
31/6/1915 |
Meydan harbi |
Er |
Cemal |
İbrahim |
|
1304 |
13/7/ |
Mecruhin hastanesi |
Er |
Cevat Efendi |
Hasan Rıza |
|
|
6/3/1915 |
|
Üsteğmen |
Emin |
Hacı İsmail |
|
1302 |
24/3/1915 |
Sebdülbahir |
Er |
Emin |
Sadık |
|
|
24/4/1915 |
|
Er |
Ethem |
Ethem |
|
1299 |
18/8/1915 |
Şimal grubu |
Er |
Halil |
Hasan Çavuş |
Kızılcaova |
1309 |
25/5/1915 |
Arıburnu |
Er |
Halil |
Himmet Mehmet |
|
1299 |
24/5/1915 |
Sığındere |
Er |
Halil |
Hüseyin Çavuş |
|
1309 |
26/5/1915 |
|
Er |
Halil |
Mehmet |
Kabaağaç |
1307 |
3/7/1915 |
|
Er |
Halil |
Mehmet |
Fırınlı |
1303 |
5/6/1915 |
Kirte harbinde |
Onbaşı |
Hasan |
Ahmet |
Pınarlı |
1304 |
14/10/1915 |
Mecruhin hastanesi |
Er |
Hasan |
Ali |
|
1299 |
14/5/1915 |
Sığındere |
Er |
Hasan |
Aziz |
|
1298 |
24/5/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Hasan |
Bekir |
Alanköy |
1297 |
19/8/1915 |
Anafartalar |
Er |
Hasan |
Hüseyin |
|
|
|
|
Er |
Hasan |
İbrahim |
Kızılkeçili |
1302 |
19/9/1915 |
Anafartalar |
Er |
Hasan |
İsa |
|
1309 |
23/4/1915 |
Arıburnu |
Er |
Hasan |
Mahmut |
|
1306 |
25/9/1915 |
Sebdülbahir |
Er |
Hasan Hüseyin |
İlyas |
|
1302 |
24/5/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Hüseyin |
Ahmet |
|
1306 |
27/2/1915 |
Arıbırnu |
Er |
Hüseyin |
Ahmet |
Elifli |
1309 |
4/8/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Hüseyin |
Ali |
Çiftçigediği |
1303 |
26/5/1915 |
Kirte harbinde harbinde harbinde |
Er |
Hüseyin |
Hasan |
Ergenli |
1297 |
22/6/1915 |
Sığındere |
Er |
Hüseyin |
Hasan |
|
1301 |
9/1915 |
Meydan harbi |
Er |
Hüseyin |
İbrahim |
Dereköy |
1301 |
27/8/1915 |
Taksim hastanesi |
Er |
Hüseyin |
İlyas |
Kızılkeçili |
1289 |
1/8/1915 |
Hüseyinler tepelerinde |
Er |
Hüseyin |
Ahmet |
|
1298 |
20/7/1915 |
Cenup grubu |
Er |
Hüseyin |
Mehmet |
Alanköy |
1301 |
17/4/1915 |
Kerevizdere |
Er |
Hüseyin |
Mehmet |
|
1302 |
23/6/1915 |
Kirte harbinde Sargı mahalli |
Er |
Hüseyin |
Mehmet |
|
1306 |
24/5/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Hüseyin |
Mustafa |
|
1299 |
23/10/1915 |
Kerevizdere |
Er |
Hüseyin |
Hasan |
|
1307 |
25/5/1915 |
Sebdülbahir |
Er |
Hüseyin |
Hasan |
|
1301 |
5/8/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Hüseyin |
Mehmet |
|
1305 |
15/5/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Hüsnü |
Hüseyin |
|
1302 |
27/6/1915 |
Haydarpaşa Hastanesi |
Er |
İbrahim |
Ahmet |
|
1295 |
29/9/1915 |
Siperde |
Er |
İbrahim |
Süleyman |
Alanköy |
1308 |
24/5/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
İbrahim |
Süleyman |
Alanköy |
1298 |
24/5/1915 |
Kirte harbinde |
Er |
İbrahim |
Hasan |
|
1303 |
21/5/1915 |
İleri hatta |
Onbaşı |
İbrahim |
Hasan |
|
1303 |
22/5/1915 |
Kirte harbinde |
Onbaşı |
İsmail |
Kaçar |
|
1309 |
12/9/1915 |
Yeşilyurt |
Er |
İsmail |
Mehmet |
Yakacık |
1292 |
30/10/1914 |
Meydan harbi |
Er |
Mehmet |
Ali Kahya |
Yakacık |
1305 |
23.04.1915 |
|
Er |
Mehmet |
Banco |
Alanköy |
1299 |
23.03.1915 |
Kerevizdere |
Er |
Mehmet |
Halil |
|
1308 |
25.05.1915 |
Kirte |
Er |
Mehmet |
Hasan |
|
1292 |
30.09.1915 |
Cenup Grubunda |
Er |
Mehmet |
Hüseyin |
|
1308 |
29.04.1915 |
Seddülbahir Kerevizdere |
Er |
Mehmet |
Hüseyin |
|
|
23.06.1915 |
Kirte Harbinde |
Er |
Mehmet |
İbrahim |
|
1305 |
25.05.1915 |
Kirte Harbinde |
Er |
Mehmet |
Mehmet |
Osmanlar |
1309 |
04.08.1915 |
|
Er |
Mehmet |
Mehmet |
|
1303 |
24.05.1915 |
Kirte Harbinde |
Er |
Mehmet |
Mehmet |
Yakacık |
1303 |
24.05.1915 |
Kirte Harbinde |
Er |
Mehmet |
Mustafa |
|
1302 |
23.02.1915 |
Sedddülbahir Muharebesi |
Er |
Mehmet |
Süleyman |
Karahalli |
1302 |
07.06.1915 |
Kirte |
Er |
Mehmet |
Süleyman |
|
1305 |
22.03.1915 |
Kanlıdere Muharebesi |
Er |
Mehmet |
Tahir |
|
1302 |
18.02.1915 |
Kabatepe Muharebesinde |
Er |
Mehmet |
Veli |
|
1303 |
12.03.1915 |
Kerevizderesinde Yeşil Tepe |
Er |
Mehmet |
Ahmet |
|
1301 |
24.05.1915 |
Kirte |
Er |
Mehmet |
Hüseyin |
|
|
27.05.1915 |
5.Kol.Mensup 10.Fır.Sıh.Böl. |
Onbaşı |
Mehmet |
Hüseyin |
|
1302 |
25.05.1915 |
Kirte |
Onbaşı |
Mehmet Ali |
Mustafa |
|
1304 |
05.05.1915 |
Seddülbahir Muharebesi |
Er |
Mehmet Hilmi |
Dursun |
|
1302 |
18.10.1915 |
Seddülbahir’ in Kirte Muharebesi |
Er |
Mestan |
Hüseyin |
|
1301 |
09.08.1915 |
Kirte Harbinde |
Er |
Murat |
Hüseyin |
|
1305 |
28.04.1915 |
Sığındere |
Er |
Mustafa |
Halil İbrahim |
|
1305 |
25.05.1915 |
Kirte Harbinde |
Er |
Mustafa |
Hüseyin |
|
1303 |
25.05.1915 |
Kirte Harbinde |
Er |
Mustafa |
İbrahim |
|
|
25.07.1915 |
Cenup Gr.Ağır Mecruhin Has. |
Er |
Mustafa |
İbrahim |
|
1294 |
04.12.1915 |
Taşkışla Hasatanesi |
Er |
Mustafa |
Mehmet |
Kızılkeçili |
1307 |
18.04.1915 |
Haydarpaşa Hastanesi |
Er |
Mustafa |
Mehmet |
|
1289 |
01.05.1915 |
11.Kol.Cenup Gr.Ağır Mecruhin Has. |
Er |
Mustafa |
Mehmet |
|
1302 |
07.06.1915 |
Kirte Harbinde |
Er |
Mustafa |
Mehmet |
|
1304 |
15.05.1915 |
Kirte Harbinde |
Er |
Mustafa |
Mehmet |
Çiftçigediği |
1303 |
17.07.1915 |
Sığındere Muharebesinde |
Er |
Mustafa |
Mustafa |
|
1305 |
24.05.1915 |
Sığındere Muharebesinde |
Er |
Osman |
Hasan |
Çıplak Köy |
1296 |
03.1915 |
Seddülbahir Muharebesi |
Er |
Osman |
Hüseyin |
Karahayıt |
1299 |
04.06.1915 |
Şehir Emaneti Çapa Mer. Has. |
Er |
Osman |
Mehmet |
|
1307 |
26.04.1915 |
Zeytin Dere |
Er |
Osman |
Mehmet |
|
1301 |
13.10.1915 |
Kanlıdere Muharebesi |
Er |
Ömer |
Hamza |
|
1306 |
27.05.1915 |
Seddülbahir Muharebesi |
Er |
Ömer |
Mehmet |
Çamlıbel |
1292 |
26.02.1915 |
|
Er |
Sadık Efendi |
Emin |
|
|
14.04.1915 |
Keçi Deresi Muharebesi |
Yüzbaşı |
Süleyman |
Ahmet |
|
1299 |
01.07.1915 |
Cenup Gr.Ağır Mecruhin Has. |
Er |
Süleyman |
Mehmet Ali |
|
1305 |
30.04.1915 |
Meydan Harbi |
Er |
Şerif Ahmet |
Sadık |
|
1304 |
24.05.1915 |
Kirte Harbinde |
Er |
Şükrü |
Cafer |
|
|
09.07.1915 |
5.Kol.Mensup 3.Fır.Sıh.Böl. |
Onbaşı |
Tahir |
Osman |
|
|
31.05.1915 |
Cenup Gr.Ağır Mecruhin Has. |
Er |
Tahir |
Süleyman |
|
1303 |
07.06.1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Tahsin |
Tevfik |
|
1304 |
24.03.1915 |
Kirte harbinde |
Er |
Yusuf |
İsmail |
Kızılkeçili |
1302 |
03.04.1915 |
Ağadere 11.Fırka Seyyar Hastanesi |
Er |
Sonuç ve değerlendirme: Bu araştırmada Bayındır ilçelerinden I.Dünya Savaşının önemli cephelerinden olan Çanakkale cephesinde askerde kalan ve şehit olanların 2 numaralı vefayata mahsus vukuat defter kayıtlarına göre tespiti yapılmaya çalışılmıştır. Milli Savunma Bakanlığı kayıtları ile nüfus kayıtları esas alındığında önemli farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bu tespit diğer cephelrde de aynı şekildedir. Bu konunun bilimsel metotlar içinde lâyıkıyla ele alınıp incelenmesi ve tarih eğitimi çerçevesinde topluma aktarılmasıyla, tarih şuurunun inşası hususunda çok büyük faydalar sağlanacağı şüphesizdir. İl ve ilçe boyutunda yapılacak çalışmalarla o bölgelerden şehit olanların, seferberlik döneminde askerde kalanların özellikle Çanakkale harbinde tespiti ve bunlar üzerinde yapılacak tahliller ile o coğrafyada yaşayan insanlar kendilerini tarihin içinde bulacaktır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri genel Müdürlüğüne toplanan esas ve vefayata mahsus vukuat defterleri araştırmaya açılarak süratle seferberlik asker kayıpları üzerinde tekrar detaylı araştırmalar yapılması gerekir.
Kaynaklar
Arşiv Belgeleri
2 Numaralı Vefâyâta Mahsus Vukûat Defteri, Bayındır İlçe Nüfus Müdürlüğü arşivi
Çenikler Köyü Nüfus Esas Defteri, Çenikler Köyü Muhtarlık arşivi
Tire Derebaşı Köyü Nüfus Esas Defteri, 3 Cilt, Derebaşı Köyü Muhtarlık arşivi
Furunlu (Fırınlı) Köyü Nüfus Esas Defteri, Fırınlı Köyü Muhtarlık arşivi
Köyü Nüfus Esas Defteri, 3 Cilt, Köyü Muhtarlık arşivi
Kabaağaç Köyü Nüfus Esas Defteri, Kabaağaç Köyü Muhtarlık arşivi
Köyü Nüfus Esas Defteri, Köyü Muhtarlık arşivi
Karaburgaz (Söğütören ) Köyü Nüfus Esas Defteri, Söğütören Köyü Muhtarlık arşivi
Karahalil Köyü Nüfus Esas Defteri, 2 Cilt, Karahalil Köyü Muhtarlık arşivi
Ömerderesi Köyü Nüfus Esas Defteri, Ergenli Köyü Muhtarlık arşivi
Manisa Turgutlu Ören Köyü Nüfus Esas Defteri, Ören Köyü Muhtarlık arşivi
Sarıyurt Köyü Nüfus Esas Defteri, 3 Cilt, Sarıyurt Köyü Muhtarlık arşivi
Yusuflu Köyü Nüfus Esas Defteri, Yusuflu Köyü Muhtarlık arşivi
Necat Çetin arşivi
Araştırmalar
Enver Ziya Karal, Osmanlı İmparatorluğunda İlk Nüfus Sayımı 1831, T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara 1997.
Nuri Köstüklü, “Balkan Savaşları’ndan Milli Mücadele’ye “Şehitler” Üzerine Yapılacak Bilimsel Araştırmalarda Metod ve Kaynak Meselesine Dair Bazı Düşünceler”, Dokuzuncu Askeri Tarih Semineri Bildirileri II, Genelkurmay ATASE yay., Ankara 2006, s.205- 219.
Musa Çadırcı, Tanzimat Döneminde Anadolu Kentleri’nin Sosyal ve Ekonomik Yapıları, Türk Tarih Kurumu yay., Ankara 1991, s. 252.
Şehitlerimiz- Osmanlı- Rus, Osmanlı Yunan, Trablusgarp, Balkan, I. Dünya, İstiklal, Kore, Kıbrıs , İç Güvenlik, Cilt I- V, Milli Savunma Bakanlığı yay., Ankara 1998.
İnternet-dijitaller;
http://www.sarikamisdayanismagrubu.com/Haber_Detay.asp?HaberID=13 (e.t.15/7/2014)
http://www.tarihimiz.net/v3/Haberler/OsmanliTarihi2/1.DUNYA-SAVASI-OSMANLI-BILANCOSU.html (e.t.15/7/2014)
http://www.trmilitary.com/forum/viewtopic.php?f=31&t=16427 (e.t.15/7/2014)
http://tr.wikipedia.org/wiki/I._D%C3%BCnya_Sava%C5%9F%C4%B1 (e.t.15/7/2014)
[1] Nuri Köstüklü,“Balkan Savaşları’ndan Milli Mücadele’ye “Şehitler” Üzerine Yapılacak Bilimsel Araştırmalarda Metod ve Kaynak Meselesine Dair Bazı Düşünceler”, Dokuzuncu Askeri Tarih Semineri Bildirileri II, Genelkurmay ATASE yay., Ankara 2006, s.205- 219.
[2] http://tr.wikipedia.org/wiki/I._D%C3%BCnya_Sava%C5%9F%C4%B1, NTV Tarih dergisi – Şubat 2009, Sayı 1, Sayfa 21.
[3] Osmanlı İmparatorluğu toplam kayıp asker sayısı: 1.600.000. Çanakkale: 101.000 [Hasta, Kayıp ve Yaralılarla 253.896], Kafkasya: 270.000, Körfez: 220.000, Arabistan-Yemen: 280.000, Kanal: 280.000,
Acem: 20.000, Galiçya-Bulgaristan: 60.000. Kaynak: http://www.trmilitary.com/forum/viewtopic.php?f=31&t=16427
[5] Enver Ziya Karal, Osmanlı İmparatorluğunda İlk Nüfus Sayımı 1831, T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara 1997.
[6] Musa Çadırcı, Tanzimat Döneminde Anadolu Kentleri’nin Sosyal ve Ekonomik Yapıları, Türk Tarih Kurumu yay., Ankara 1991, s. 252.
[7] Vefayata Mahsus Vukuat Defterlerinin önemi konusunda ilk kez değinen Prof.Dr.Nüri Köstüklü’dür. Nuri Köstüklü, a.g.m.
[8] Şehitlerimiz- Osmanlı- Rus, Osmanlı Yunan, Trablusgarp, Balkan, I. Dünya, İstiklal, Kore, Kıbrıs , İç Güvenlik, Cilt I- V, Milli Savunma Bakanlığı yay., Ankara 1998
[9] Bakınız Tablo.1.
[10] Bakınız Tablo 3.
[11] Aile Sıra Numarası.
[12] Yabancı hane.
[13] İdari birimin adı Çınar Mahallesi olarak değiştirilmiştir.
[14] MSB kaydı vardır. No:98243. 4.Kolordu, 29 Alay, 3.Tabur, 12. Bölük, Meydan Harbi, 9/1331.
[15] Ailenin soyadı: Bildirir.
[16] Ailenin soyadı: Sözmezler. İdari birimdeki bilinen lakapları: Koca Ahmetler.
[17] İdari birimdeki bilinen lakapları: Hatipler. Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt.
[18] Bugün idari birim olarak Tire ilçesine bağlıdır.
[19] Ailenin soyadı: Cura. İdari birimdeki bilinen lakapları: Curalar.
[20] Arıburnu. Ailenin soyadı: Kırma. Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt.
[21] 1299 doğumlu diğer kardeşi Halil, “Mısır’da harpte” kaydı vardır. Ailenin soyadı: Kırmaz. İdari birimdeki bilinen lakapları: Kırlılar.
[22] Ailenin soyadı: Elüstü. İdari birimdeki bilinen lakapları: Hacı Mollalar.
[23] Ailenin soyadı: Elüstü. İdari birimdeki bilinen lakapları: Hacı Mollalar.
[24] Septülbahir. Ailenin soyadı:Yazaroğlu. İdari birimdeki bilinen lakapları: Yazıcılar Milli savunma Bakanlığı kaydında adı vardır. Kayıt no:99598, 4.Kolordu,.29. Alay, 2. Tabur, 6. Bölük, Kitre Harbinde, 24/5/1331.
[25] Aynı haneden 1308 doğumlu Mehmet oğlu Meyem’den doğma Tahir “Harb-i Umimi’de 17/5/1333 , Askerde “ kaydı vardır. Ailenin soyadı: Konma. Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt.
[26] Septülbahir.
[27] Ailenin soyadı: Çepiç – Aydınoğlu. İdari birimdeki bilinen lakapları: Kör Haliller.
[28] Ailenin soyadı: Ertekeli. İdari birimdeki bilinen lakapları: Tekelioğulları. Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt.
[29] Ailenin soyadı: Barutçuoğlu. İdari birimdeki bilinen lakapları: Barutçular.
[30] Ailenin soyadı: Aytan. İdari birimdeki bilinen lakapları: Osman Beyler.
[31] Ailenin soyadı: Fatalı. İdari birimdeki bilinen lakapları: Kürtler.
[32] Arıburnu. Ailenin soyadı: Yetişir. İdari birimdeki bilinen lakapları: Fatalılar.
[33] Ailenin soyadı: Bacaksızoğlu. İdari birimdeki bilinen lakapları: Hallemoğulları.
[34] Ailenin soyadı: Usun. İdari birimdeki bilinen lakapları: Cin Aliler.
[35] Ailenin soyadı: Uruner. İdari birimdeki bilinen lakapları: Işıklar.
[36] Ailenin soyadı: Urayer. İdari birimdeki bilinen lakapları: Patanın Mustafalar.
[37] Kardeşi 1299 doğumlu Ömer’inde “Çanakkale Harbinde” kaydı vardır. Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt.
[38] Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt.
[39] Kardeşi 1311 doğumlu Hüseyin’in “Harb-i Umumi, 1332” kaydı vardır. Ailenin soyadı: Seyirden. İdari birimdeki bilinen lakapları: Kullar.
[40] Ailenin soyadı: Koçoğlu. İdari birimdeki bilinen lakapları: Arnavutlar.
[41] Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt.
[42] Ailenin soyadı: Akkuş. Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt.
[43] Ailenin soyadı: Aka. İdari birimdeki bilinen lakapları: Deli Ağalar.
[44] Ailenin soyadı: Ergün. İdari birimdeki bilinen lakapları: Ömerler.
[45]Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt.
[46] Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt.
[47] Ailenin soyadı: Türel. İdari birimdeki bilinen lakapları: Süvariler – İzzetler.
[48] Ailenin soyadı: Türel. İdari birimdeki bilinen lakapları: Süvariler – İzzetler.
[49] Ailenin soyadı: Türel. İdari birimdeki bilinen lakapları: Süvariler – İzzetler.
[50] Ailenin soyadı: Kuşpınar. İdari birimdeki bilinen lakapları: Alanköylüler.
[51] İdari birimin adı Söğütören olarak değiştirilmiştir.
[52] Ailenin soyadı: Sarıbaş. İdari birimdeki bilinen lakapları: Kara Mehmetler.
[53] Ailenin soyadı: Tufan. İdari birimdeki bilinen lakapları: Kara Mehmetler – Tufanlar.
[54] Ailenin soyadı: Tufan. İdari birimdeki bilinen lakapları: Kara Mehmetler – Tufanlar.
[55] Ailenin soyadı: Uysal. İdari birimdeki bilinen lakapları: Uysallar.
[56] Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt.
[57] Ailenin soyadı: Çıtak. İdari birimdeki bilinen lakapları: Çıtaklar.
[58] Ailenin soyadı: Cihan. İdari birimdeki bilinen lakapları: Hafızlar.
[59] Ailenin soyadı: Urut. İdari birimdeki bilinen lakapları: Hüseyin Beyler.
[60] Ailenin soyadı: Zeytinözü. İdari birimdeki bilinen lakapları: Cinciler.
[61] Ailenin soyadı: Küçükkara. İdari birimdeki bilinen lakapları: Hacılar.
[62] Ailenin soyadı: Küçükkara. İdari birimdeki bilinen lakapları: Hacılar.
[63] Ailenin soyadı: Demirözü. İdari birimdeki bilinen lakapları: Demirciler.
[64] Ailenin soyadı: Demirözü. İdari birimdeki bilinen lakapları: Demirciler.
[65] Ailenin soyadı: Irak. İdari birimdeki bilinen lakapları: Köseler
[66] Ailenin soyadı: Çukurderesi. İdari birimdeki bilinen lakapları: Çamurlar.
[67] Kanun-u Sani.
[68] İdari birimi ortadan kalmıştır. Ergenli Köyü Nüfus Esas Defterine ilave edilmiştir.
[69] Ailenin soyadı: Görgen. İdari birimdeki bilinen lakapları: Kara Hüseyinler.
[70] Ailenin soyadı: Maracı. İdari birimdeki bilinen lakapları: Yakuplar.
[71] Aile Kızıloba Köyüne nakil gitmiştir.
[72] Karısı Emine.
[73] Karısı Hatice.
[74] İdari birim 1950 yılında Manisa Turgutlu ilçesine bağlanmıştır.
[75] Ailenin soyadı: Çayıralan. İdari birimdeki bilinen lakapları: Sertler.
[76] Ailenin soyadı: Harmanlık. İdari birimdeki bilinen lakapları: Ömerler. Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt.
[77] Ailenin soyadı: Destici. İdari birimdeki bilinen lakapları: Hacı Haliller.
[78] Ailenin soyadı: Bedel. İdari birimdeki bilinen lakapları: Kasımlar.
[79] Ailenin soyadı: Bedel. İdari birimdeki bilinen lakapları: Kasımlar.
[80] Ailenin soyadı: Gözpinar. İdari birimdeki bilinen lakapları: Hacı Haliller.
[81] Ailenin soyadı: Ocakol. İdari birimdeki bilinen lakapları: Semetliler.
[82] Ailenin soyadı: Eriş. İdari birimdeki bilinen lakapları: Keçiciler.
[83] Ailenin soyadı: Yamaç.
[84] Ailenin soyadı: Eygi. İdari birimdeki bilinen lakapları: Hacı Aptiler.
[85] Ailenin soyadı: Eygi. İdari birimdeki bilinen lakapları: Hacı Aptiler.
[86] Karısı Emine. Ailenin soyadı: Şekil. İdari birimdeki bilinen lakapları: Tevfikler.
[87] Ailenin soyadı: Erbey. İdari birimdeki bilinen lakapları: Hacı Kahyalar.
[88] Karısı Hatice. Ailenin soyadı: Boz. Aile Ömerdere Köyünden nakil geldi. Hane nüfus kaydı: Kapalı kayıt. Aynı haneden 1310 doğumlu Ahmet oğlu Gülsüm’den doğma Ali’nin “ Harb-i Umumi, 5/3/1333, Harpte” kaydı vardır.
________
*Uzman Tarih öğretmeni Torbalı İzmir (ncetin1963@gmail.com)