GELİBOLU’YU ANLAMAK

Çanakkale Savaşı Günlüğü-Binbaşı Erich R. Prigge (Yay. Haz. Bülent Erdemoğlu)

“Savaşın başından sonuna kadar karargâhımda bulunan bir emir subayım tarafından yazılan, Çanakkale Savaşları’nın dar kapsamlı bir özetini oluşturan ve Almanya’da yayınlanan bu kitap, Osmanlı Genel Karargâhı’nın isteği üzerine, Alman Yönetimi’nce toplatılmıştı.”


Liman von Sanders Paşa


Osmanlı 5. Ordu Kumandanı


 


Çanakkale Savaşı, Balkan Savaşı’nda çok ağır bir darbe yemiş olan bir ordunun ve milletin yeniden kendine gelişi, özgüvenine kavuşmasıdır. Yine bu savaş, İstiklal Harbi’ni yapan kadroları yetiştirmiştir. Kara, hava ve deniz savaş tekniklerinin çok yoğun kullanıldığı ilk savaş olarak da askerî tarihteki yerini çoktan almıştır.


 


Çanakkale Savaşı’nın başından sonuna kadar Osmanlı 5. Ordu Kumandanı Liman von Sanders’in yanında emir subayı olarak görev alan Binbaşı Erich R. Prigge, savaş süresince gözlemlediği her şeyi günlüğüne yazmıştır. Savaş devam ederken, 1916 yılında Almanya’da basılan bu kitabın bir nüshası da Enver Paşa’ya gönderilmiş ve paşa da hemen Türkçeye çevrilmesini istemiştir. Hatta kitapta basılmak üzere imzalı bir fotoğrafını dahi göndermiştir. Daha sonra kitap, içerdiği detaylı stratejik bilgilerin deşifresinden dolayı Osmanlı Genel Karargâhı’nın isteği üzerine Almanya hükümeti tarafından hemen toplatılmıştır.


 


95 yıl önce Osmanlı Genel Karargâhı tarafından yasaklanıp toplattırılan bu günlük, 95 yıl sonra okuyucusuyla buluşuyor.


 


ERICH R. PRIGGE



Erich R. Prigge 1913-1918 yılları arasında, Türkiye’de Osmanlı Astsubay Süvari Okulu Komutanı olarak görev yapmıştır. Çanakkale Savaşı’nın başlamasıyla Osmanlı 5. Ordu Komutanı Liman von Sanders’in emir subayı olarak Gelibolu Yarımadası’nda görevini sürdürmüştür. 1915 yılının Ekim ayında, 5. Ordu Kurmay Başkanı Kazım Bey (İnanç) hastalandığında ve Liman von Sanders Ordular Grubu Komutanı olduğunda onların görevlerini üzerine alır ve başarıyla yapar. Erich R. Prigge 1915 yılında Çanakkale Savaşları bütün şiddetiyle devam ederken, savaşta yaşadıklarını, Çanakkale bölgesinin coğrafî-stratejik bölgelerini, savaşan her iki tarafta gördüğü bütün askerî avantaj ve dezavantajları gün gün yazmıştır. Bu eser 1916’da Almanya’da basılmış ve daha sonra içerdiği stratejik bilgilerden dolayı Osmanlı Genel Karargâhı tarafından toplatılması istenmiş ve toplatılmıştır. Bu bilgilerin dışında Erich R. Prigge hakkında yapılan bütün araştırmalara rağmen herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.   


 


BÜLENT ERDEMOÐLU


Bülent Erdemoğlu 1956 yılında doğdu. Üniversite öğreniminden sonra bir süre Kültür Bakanlığı’nda çalıştı. Çeşitli dergilerde yazıları, çeviri ve sempozyum bildirileri yayımlandı. Daha sonra kimi müze ve arşivlerde araştırmalar yapmak üzere yurtdışına gitti. Bir süre İngiltere’de British Museum ve British Library’de çalıştı. Daha sonra çalışmalarını Almanya’da sürdürdü. Bir kitap tutkunu olan Bülent Erdemoğlu, Türkiye ile ilgili önemli bir eski kitap, fotoğraf, belge ve bilgi koleksiyonuna sahiptir. Yurda döndükten sonra çeviriler yapmaya ve kitap projeleri hazırlamaya başladı. Çanakkale Denizaltı Savaşı ve Çanakkale Üzerinde Bir Şahin adlı yayımlanmış iki çevirisi bulunmaktadır.


 


 


 


 


 


 


 


……………


 


Kitabın temini için www.kitapadresi.com adresini tercih edebilirsiniz


http://www.kitapadresi.com/kitapdetay.aspx?kid=203770-canakkale-savasi-gunlugu;-osmanli-genelkurmayinin-yasaklattigi-kitap

12.422 okunma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir