GELİBOLU’YU ANLAMAK

Avustralya Medyası Ne diyor ? ( Serpil Karacan Sellars )

Türkiye’nin Avustralya Büyükelçisi Anzakların Gelibolu Yarımadasına yaptıkları çıkartmanın 100. yılını anma törenlerinde ziyaretçi sayısına kısıtlama getireceklerini bildirdi. Yol çalısması dolayısıyla  topraklarda düşen askerlerin kemiklerine zarar verildiği ve ölen askerlerin kalıntılarına saygısızlık ettiğine dair iddiaların nahoş ve gülünç olduğunu söyledi.  Dün kalça bağlantı kemiklerin  ve bacak kemiklerinin ve ikiye bölünmüş (kepçe ile tıraşlanmış) olduğuna dair haberlerin ardından Avustralya’nın Gazi İşlerinden sorumlu Bakanı Alan Griffin, yol çalışmalarının durdurulmasını istediklerini bildirdi.  Kemikler Lone Pine (Tek Çam) ve Bombasırt güzergahında ve tarafsız bölge olarak bilinen bölgede (topraktan)  açığa çıkarıldı.  Bakan Griffin ikinci sırtta yol yüzeyinin yenilenmesi konusunda ağustos’ta bilgilendirildiklerini ancak tahribatın ‘yol kenar’ çalışmalarından kaynaklanıyor olduğunun görüldüğünü belirtti. Kendisinin Gelibolu bölgesinde yollarla ilgili tekrar bir problem yaşanıyor olmasından endişelendiğini belirti.


 


Üç yıl önce, yine insan kemiklerinin açığa çıkması ve Anzak muharebelerinin geçtiği bölgede önemli alanların yol çalışmalarından dolayı yokedildiğine dair tartışmalar yaşanmıştı.  Türkiye’nin Avustralya Büyukelçisi Murat Ersavcı the Herald’a verdiği demeçte Çanakkale Valisi ile görüstüğünü ve kendisinin de şu anda herhangi bir yol çalışmasının yapılmadığını sadece yollarda açılmış olam tehlikeli çukurların tamir edildiğini söylediğini belirti.


 


Ancak Çanakkale valisi aynı gün Hürriyet Gazetesinde şöyle diyor : “Tarihe saygılı bir genişletme; Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, yarımadada mevcut karayolunun Çanakkale Savaşları’nın 94’üncü yıldönümü törenleri için bölgeye akın edecek ziyaretçilerin oluşturacağı trafiğe hazırlandığını, bunun için de kış bakımının yapıldığını söyledi. Vali Kırlı, şöyle konuştu: “Anzak Koyu kavşağından başlayıp, Conkbayırı’na dek uzanan yaklaşık dört kilometrelik yol, doğal dokuya zarar verilmeden kış bakımına alındı. Bu bakım aynı zamanda, bu yıl asfaltı yenilenen ve bu sırada kot farkı oluşan bölümleri, asfalt seviyesine indirmeyi hedefledi. Yolda bulunan kot farkı kazalara neden olabileceğinden, güvenli trafik akışını sağlanması için bu çalışma başlatıldı. Kış mevsiminin de gözönüne alınmasıyla, şehitliklere ve tarihi savaş alanlarına ulaşımı sağlayan yolda yer yer, tarihi doku zarar görmeden, tarihe saygı çerçevesinde genişletme de yapılıyor.”


 


Ersavcı the Herald’a diyor ki:’ Bölgede kesinlikle bir yol çalışması yok. Birileri yol kenarında kazı yapmış, kazıdan birşeyler çıkarmış. Birileri bunu provoke etmeye çalışıyor.”


Sayın Ersavcı’nın kendi büyük amcası ve eşinin büyük dedesi de Çanakkale Savaşı’nda şehit olmuş. Bu savaş alanının kendi ülkesi için de kutsal olduğunu,   tarihi alanları tahrip etmemek konusunda çok hassas olunduğunu,  ziyaretçilere daha kolaylık sağlamak için yollarının kalitesinin yükseltildiğini belirtiyor.


Sayın Büyükelçi özetle  25 Nisan 2015 ‘te yoğun ziyaretçi beklendiğinden, o günkü yoğunluk için Avustralya ile ortak komite kurmak  ve ziyaretçi sayısını kısıtlamak gerektiğini, bir milyon insanın Çanakkale’de savaştığını, insan kemiklerine karşılaşmanın kaçınılmaz olduğunu söylüyor ve ihmalkarlık iddialarıın Türkleri üzeceğini ekliyor:  “Biz yakın dostlarız, çok yakın işbirliğimiz var. Burası Türk toprağı. Hepimiz için çok özlediği  bir yer.” Biri çıkıp Türkler tarih bilmiyorlar deyince gerçekten çok içerlediğini belirtiyor.


 


Gelibolu’da ikamet etmekte olan Avustralyalı yazar ve tarihçi Bill Sellars ABC (Avustralya Devlet Televizyonu ve Radyosu)’na , “Türk yetkilileri geçmişten ders almamış, bölgede ağır iş makineleri kullanıyorlar,” diyor.


Bill Sellars ABC’ye tarif ettiği önünde yarılmış toprakta görülen kemikleri anlatiyor ve dısı kahve gri arası olan bir ayak kemiği parçasının ağır toprak makineleri tarafından ikiye bölünmüş ortası beyaz kemiği gösteriyor.


1915’te Çanakkale’de bir akrabasını kaybettiği için bölgeye özel bir ilgisi olan ve beş yıldır Eceabat’ta yaşayan Avustralyalı yazar Atatürk’ün ünlü “Sizler Mehmetçikle yan yana, koyun koyunasınız. Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz” sözlerini hatırlatarak, “Ne yazık ki, bu günlerde Arıburnu cephesinde huzur ve sükundan pek söz edilemez. “Kanlarını döken” Türk, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı kahramanların en azından bir kısmı artık ’dost bir vatanın toprağında’ yatmıyor” dedi. Sellars, yarımadanın her yanında “Tarihe Saygı” yazan tabelalar bulunduğunu vurgulayarak, “Ama görünüşe göre hiçbir yetkili, bu tabelalar okumamış bile” diye konuştu.


 

11.360 okunma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir