GELİBOLU’YU ANLAMAK

Türklerin Rumeli’ye Vedası-Ellis Ashmead-Bartlett

Balkan Harbi, ülkenin Rumeli’ndeki topraklarını kaybetmesi ve neredeyse Avrupa kıtası ile bağlantısının kalmaması noktasına gelmesi itibariyle önemli  bir kırılma noktasıdır. Altı asırlık çınarın, “küçük” gördüğü ve ciddiye almadığı Balkan ülkeleriyle yaptığı savaşta kısa sürede ciddi bir mağlubiyet alması “utanç verici” olarak görülmüş ve “Balkan Hacâleti” olarak isimlendirilmiştir. 20. yüzyılın ilk döneminin önemli savaş muhabirlerinden olan Ellis Ashmead-Bartlett, Balkan Harbi’ni yerinde ve Osmanlı ordusu tarafından gözlemlemek üzere ülkemize gelmiş bir gazetecidir. Bu kitap, onun savaş boyunca aldığı notlar ve yaşadıklarını içeren, o günleri anlamamıza ışık tutacak nitelikte önemli bir hâtırat ve Balkan Harbi’nin 100. yılı münasebetiyle 2012 yılı içerisinde yayınlayacağımız eserlerden biridir. (Kitabın Tanıtım Yazısı)


 


Osmanlı İmparatorluğu, ömrünü tamamladığı son 100 yıl içinde çöküşü berraklaştıran üç ana kırılma noktası yaşamıştır. Bunları 93 Harbi, Balkan Harbi ve Birinci Dünya Savaşı olarak söylersek, pek itiraz eden çıkmaz.


Çöküşün ikinci işareti olan Balkan Harbi, ülkenin Rumeli’ndeki topraklarını kaybetmesi ve neredeyse Avrupa kıtası ile bağlantısının kalmaması noktasına gelmesi itibariyle önemli ir kırılma noktasıdır. Üstelik tek sonuç toprak kaybı olmamış, dönemin modasına uygun olarak sistematik baskı ve tehditlerle, Rumeli coğrafyasından önemli bir miktar Müslüman nüfus Anadolu coğrafyasına göç etmek zorunda kalmıştır.


Altı asırlık çınarın “küçük” gördüğü ve ciddiye almadığı Balkan ülkeleriyle yaptığı savaşta kısa sürede ciddi mağlubiyet alması “utanç verici” olarak görülmüş ve sonuçları itibariyle “Balkan Hacâleti” olarak isimlendirilmiştir.


20. yüzyılın ilk döneminin önemli savaş muhabirlerinden olan Ellis Ashmead-Bartlett, Balkan Harbi’ni yerinde ve Osmanlı ordusu tarafından gözlemlemek üzere ülkemize gelmiş bir gazetecidir. Elinizdeki kitap, onun savaş boyunca aldığı notlar ve yaşadıklarını içeren, o günleri anlamamıza ışık tutacak nitelikte önemli bir hâtırattır. (Arka Kapak Yazısı)


 



Türklerin Rumeliye Vedası


Ellis Ashmead-Bartlett


Çeviren: Görkem Şengün/ H. Büşra Yavuz 


İZ YAYINCILIK 


336 sayfa


 

23.445 okunma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir