GELİBOLU’YU ANLAMAK

Çanakkale’de İlk Hemşire Anıtı (Ahmet Yurttakal)

 


Çanakkale Savaş alanlarında birçok anıt heykeller bulunmaktadır. Kimi yıllar önce kimileri de daha birkaç yıl öncesinde yapıldı. Heykellerden bazıları ise gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle çok tartışıldı. Ne olursa olsun bu eserlerin tarihi yarımadaya gerçekleştirilen ziyaretlere anlam kattığı ortada.


 


İşte bu anıt heykellere bugünlerde bir yenisi daha eklendi. Kocadere Köyü’nde yer alan sıhhiye adına dikilen heykel.


                  


 


Geçtiğimiz Cumartesi bir grup arkadaşlarla Çanakkale Savaş Alanlarını gezdim. Bu ziyarette Savaş Alanlarındaki birçok değişiklik gözüme çarptı. Sabah ilk ziyaretimiz Kocadere Köyü’ne oldu. OPET tarafından yapılan Tarihe Saygı Projesi kapsamında köyün çehresi biranda değişmiş gördük. Tarihi doku ziyaretçileri mest ediyor. Köy meydanında yer alan “İlk Hemşire heykeli” ise  güzel olmakla beraber ayrı bir öneme sahip. Şimdiye kadar dikilen anıtlarda hep cephe hattındaki askerler, komutanlar vurgulanırken bu anıt Çanakkale Muharebelerinde sıhhiye hizmetlerine ve hastabakıcı olarak görev yapan kadınlarımızı simgeliyor. Bu anıtla beraber ilk kadın figürü kullanıldı. Yalnız anıta herhangi bir isim verilmemiş ve herhangi bir tabelada görülmüyor. Fakat anıta bakınca bu muharebede görev alan Safiye Hüseyin Elbi, Madam Erica ve diğer hastabakıcılar akla geliyor 


 


Söz konusu anıtta mermer kaidenin üzerinde hemşire ve kucağında yaralı Türk askeri görülüyor. Hemşire ve yaralı asker elinde Türk bayrağını tutmakta. Anıtın altında mermer üzerinde Atatürk’ün “Kuvvet birdir ve o milletindir” sözü yazılı. Anıtın çevre dizaynı ise tahtadan siper görüntüsü verilerek tasarlanmış. Son derece güzel ve özenli bir çalışma.


                     


 


OPET, tarafından yaptırılan bu anıt 4 metre yüksekliğindedir. Mimarı ise Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Tankut Öktem’dir.


 


Bu anıtın ve düzenlemenin açılışı 24 Nisan 2010 günü yapıldı. Törene 1.Ordu Komutanı Hasan Iğsız, 2. Kolordu Komutanı Necati Özbahadır, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık ve OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur ve Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz’un yanı sıra köy halkı ve çok sayıda davetli katıldı.


 


Köyde görülen değişikliklerden bahsedecek olursak; Köy cami, köy kahvehanesi ve muhtar odası restore edilerek düzenlenmiş.  Eski okul binası da restore edilerek müze olarak ziyarete açılmıştır. Müzesi olmayan Kocadere Köyü ise müze kazanmanın gururunu da yaşamaktadır. Konuştuğumuz köy halkı bu restorenin köylerine daha çok ziyaretçi geldiğini ve daha da geleceğini vurgulamaktalar.


 



 


Şüphesiz savaş içinde büyük öneme sahip olan bu Kocadere Köyü’nü mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Zira köy kahvesinde oturup çayınızı yudumlarken karşınızda Topçular Sırtına, Kemalyeri, Conkbayırına doğru bakarak gözünüzde savaş atmosferi canlanacak.


 


 Ahmet Yurttakal


 


   


 


 


 


                         


 


 


 


 


 


    
                                                 Köy Kahvehanesinin görünümü


    


                                                      Anıtın çevre düzenlenmesi
 


 


                                                           Köy Camisinin görünümü


 


 



    
                                                 Açılışan katılan protokol üyeleri

32.209 okunma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir