GELİBOLU’YU ANLAMAK

baslıgı yok

8 Ağustos 1915 Kurban Bayramı Arifesi Pazar günü saat 04.00 sularında İstanbul’dan Çanakkale’ye gitmekte olan, Barbaros Hayrettin Zırhlısı, İngiliz Denizaltısı E11 tarafından Gelibolu ile Bolayır arasında torpille vurularak batırıldı.

Gemide; Çanakkale 5. orduya gidecek çok sayıda askeri cephane, çeşitli gereçler, karacı subaylar, önemli miktarda para, 71 subay, 1200’e yakın personel bulunuyordu. Donanma komutan vekili Arif Bey de gemideydi. Gemi komutanı Albay Muzaffer Adil Beydi. Donanma komutanı Almandı.

Seferberlik ilanı ile dedem Harun Tekinbaş ikinci kez Barbaros Zırhlısı’nda usta gemici güverte askeri olarak görev almıştı. Dedem Harun Tekinbaş iyi bir güverte askeriydi.

İngiliz E11 denizaltısı tarafından batırılan Barbaros Zırhlısı’ndan 51’i subay toplam 400’e yakın asker sağ olarak kurtuldu. Diğerleri ise şehit oldu. Sağ olarak kurtulanlar arasında dedem Harun Tekinbaş’ta bulunmaktaydı.

Barbaros Zırhlısı donanma komutanlığının önemsememesi nedeniyle batırıldı. Hem çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre hem de dedem de anlatımları aynısını anlatıyordu.

Barbaros Zırhlısı İstanbul’a gelmişti. Askeri cephane ve çeşitli gereçler alıp tekrar Çanakkale’ye dönecekti. Barbaros’un ufak tefek bakım işleri de vardı. Barbaros’un İstanbul’daki bakım dönemi olan 5-6-7 Ağustos’ta Suvla Koyu’na İngilizler yoğun şekilde çıkarma yapıyordu. Barbaros Zırhlısı’nın asıl görevi; uzak mesafeden aşıtma, top atarak çıkartmaları engellemek ve 5. Ordu’ya yardımcı olmaktı. Bu nedenle donanma komutanlığı, İstanbul’da bulunan Barbaros Zırhlısı’nın acilen Çanakkale’ye dönmesi ve 8 Ağustos sabahı İngilizlerin çıkarma bölgesini ateş altına almasını emretti.

Barbaros_zirhlisi1.jpg

İstanbul’da Haliç’te bulunan Barbaros Zırhlısı’nın yetkilileri, koruma görevi yapacak muhriplerin görevde olduğunu, sadece küçük Sivrihisar torpido botunun olduğunu ve bu botunda tek başına koruma görevi yapamayacağını, birkaç gün beklenip muhripler görevden gelince en az perde görevi yapan iki muhriple yola çıkılmasının gerektiğini bildirdi.

Barbaros Zırhlısı’nın yetkililerinin bu söylemini donanma komutanlığı kabul etmedi. Verdiği cevap; Barbaros – Sivrihisar botu ile 7 Ağustos akşamı acilen yola çıksın, sabahleyin düşmanın çıkarma bölgelerini ateş altına alsın oldu.

Barbaros_zirhlisi2.jpg

Bunun üzerine Barbaros Zırhlısı komutan Muzaffer Adil Bey yönetiminde acele olarak cephane ve askeri gereçler yükleyerek 7 Ağustos akşamı donanma komutan vekili Albay Arif Bey de gemide olmak üzere yola çıktı.

Dedemin o günü şöyle anlatmıştır; “Çok korkulu ve tedirgin bir yolculuktu. Gelibolu önderindeydik. Seviniyorduk. Çünkü bir tehlikeye maruz kalmadan Çanakkale’ye yaklaşmıştık. Bu sırada saat 04.00’dı. Şiddetli bir patlama oldu. Adeta cehennem ateşi sarmıştı etrafı. Gemi orta bölmeden vuruldu. Hasar büyüktü. Sular 8. bölmeye kadar dolmaya başlamıştı. Gemi hızla sancağa doğru meyl ederek devrildi. Sonunda da battı. Top namluları suya inene kadar düşman denizaltısına göz kararıyla top atışı yapıldı.”

Ben canlı tanık torunu Ömer Tekinbaş olarak, Barbaros Zırhlısı’nın batırılış yıldönümünde başta dedem Harun Tekinbaş olmak üzere Barbaros’un şehit ve gazilerini rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.

 Dedem Harun Tekinbaş

 

dryilmazer2003@yahoo.com

 

16.115 okunma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir