GELİBOLU’YU ANLAMAK

Atlas Tarih’ten Çanakkale Özel Sayısı

Atlas Tarih dergisi Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılında “Gelibolu 100. Yıl” başlığıyla bir özel sayı hazırladı. Çanakkale Savaşları, Osmanlı’nın büyük imkânsızlıklarla dahil olduğu Birinci Dünya Savaşı’nın başında kendi topraklarına yapılan saldırıya başarıyla karşı koyduğu 9 aylık dönem. Çanakkale’deki savunma zaferi ülke insanına Birinci Dünya savaşı boyunca ayakta kalma, mücadeleye devam etme azmi verdi.

 Atlas Tarih’in Çanakkale özel sayısında Prof. İlber Ortaylı, Çanakkale’nin Türkiye insanı için ne ifade ettiğini ve bu zaferin sonraki yıllara getirdiklerini kaleme aldı. Prof. Haluk Oral Mustafa Kemal’in savaşın içindeki yerini değerlendirdi. Ayrıca Gelibolu’daki trajik ateşkes gününü yazdı.

 Araştırmacı M. Tanju Akad, Çanakkale Savaşları’nda Almanların katkısını ve yapılan stratejik hataları irdeledi. Oğuz Otay, 18 Mart günü Çanakkale Boğazı’nı geçmeye çalışan İtilaf donanmasını ve Bouvet’nin batışını gemi personelinin hatıralarıyla aktardı.

 Araştırmacı Dr. Tuncay Yılmazer, kendisiyle yaptığımız söyleşide, Çanakkale Muharebeleri’nin gidişatını, İngiliz, Fransız, Anzak gücünün stratejisinin önemli noktalarını ve savaşın gizli kalmış kahramanlarını anlattı.

 Melih Şabanoğlu büyük şairimiz Nazım Hikmet’in Çanakkale’de şehit olan dayısının öyküsünü ve Aralık 1915 – Ocak 1916 tarihlerinde İtilaf devletlerinin kayıp vermeden gerçekleştirdiği çekilmeyi kaleme aldı.

 Çanakkale’de 18 Mart’la başlayıp Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar devam eden hava muharebelerini Bülent Yılmazer, Osmanlı’nın yüzer vaziyette ele geçirdiği tek denizaltı olan Turquoise’ın hikâyesini Tunca Örses, Gelibolu’dan Kıbrıs’a gönderilen esirlerin hayatını Cem Fakir, Çanakkale’den İstanbul’a uçakla bombardımanı Ertan Ünal, 100 yıl boyunca beyazperdeye taşınan Çanakkale filmlerini Ali Özuyar, Dedeağaç’taki pazarlık girişimini Başar Eryöner, muharebele alanında dinlenmeden görev yapan sağlık personelinin hayatını İclal Örses, Çanakkale’nin gayrimüslim kahramanlarını Mithat Atabay, Anzak Hemşire’nin günlüğünü ise Pelin Batu yazdı.  

12.798 okunma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir