Cumhurbaşkanlığı krizi, seçimler, terör saldırıları derken Türkiye çok yoğun bir gündemle yaşamaya devam ediyor. Ancak bu yoğunluk içerisinde kültürün, sanatın en önemlisi İstanbul’un esamisi okunmuyor. Kültür başkenti olan şehrimizden bahseden yok ya da bu bahisler yeterince yüksek sesle icra edilmiyor. Zaten bildik medyamızın şuan için reytingi düşük olarak kabul edilebilecek sanatsal etkinliklerle ilgilenmesi zor görünüyor. Bu grogi hali en erken seçim sonuna kadar devam edecektir. Malum kasvetli havadan biraz olsun uzaklaşıp nefes almak isteyenler için 3 aylık kültür sanat araştırma dergisi KÜLTÜR İstanbul serisinin ikinci sayısını çıkardı. İstanbul özel sayısı II adıyla seçkin kitapçılarda yerini alan dergide İstanbul’un kültür tarihi ve sosyal hayatını konu alan 136 sayfalık geniş bir dosya bulunuyor. Derginin bu sayıdaki söyleşisi Türk mimarisi özelde de İstanbul mimarisi adına üstadü’l-azam olarak kabul edebileceğimiz Turgut Cansever Hoca ile yapılmış. Turgut Hoca, ilerleyen yaşına ve sağlık problemlerine rağmen İstanbul adına söylenecek daha çok sözüm var diyerek geniş bir mülakat sunmuş okuyucuya. Önder Kaya Selçuklu sultanlarının Kostantinapolis’te yaşadıkları ilginç anılarını anlatırken Bizans’a karşı yapılmaya çalışılan darbeyi gün yüzüne çıkarıyor. Doğan Pur, Fatih Camii haziresindeki meşhur medfunlara değinirken, Prof. Dr. Vahdettin Engin, Sultan Abdülhamit’in hususi iradelerinde yer alan İstanbul’un gündelik hayatıyla ilgili ilginç tespitleri dile getiriyor.
Kendisi dışındaki tüm canlıları emrinde görmeyip bizatihi varlığını diğer canlılarla dünyada misafir addeden Türk insanının üst seviyedeki uygarlığının bir yansıması olan “Türk sanatının hayal mimarisi: Kuş evleri”ni Semra Kır yazmış. “İstanbul Efendileri” yazısıyla kaybettiğimiz çelebililiği Dursun Gürlek bizlere hatırlatırken, Tarihçi Necdet İşli Osmanlı Devleti zamanında çocukları okumaya teşvik için verilen mükafat kitaplarını çok zengin bir görselle Kültür okuyucularına sunmuş. Edebiyatçı Metin Önal Mengüşoğlu “Dinle Beni İstanbul Yoksa Hatırım Kalacak” başlıklı yazısıyla İstanbul’da geçirdiği öğrencilik günlerini yâd ederken şehirle olan muhasebesini yapmış. Taksim’deki zengin sahaf dükkânından tanıdığımız Sahaf Nedret İşli Osmanlıca olarak yayınlanan bazı aile rehberlerindeki kitapçılıkla ilgili ilanları, Nejla Paşaoğlu ise Sultan II. Osman’ın çok sevdiği atı Sisli Kır için sarayında yaptırdığı mezarı yazmış. Şemseddin Şeker hazırladığı geniş makalesiyle Kadim İstanbul’la modern İstanbul arasında görülen esaslı farkları tespit ediyor.
Serinin birinci sayısında eksikliği hissedilen edebi yazılar da bu sayıda okuru tatmin edecek düzeyde gibi görünüyor. Bunlardan Doç.Dr. Cemal Aksu genellikle hicivleriyle tanınan Nefi’nin İstanbul’la ilgili bir gazelini edebiyatseverlere sunarken, Sabiha Tak ise aslen İstanbullu olup şöhretini ise Bağdat’ta kazanmış olan şair Tıybî’yi Türkçe divanından kesitler sunarak tanıtıyor.
Bunların haricinde Bilal Kemikli, Cihat Zafer, Kadir Kon, Mustafa Küçük, Yunus Köroğlu ve Cevat Akkanat dergide yazısı olan kalemlerden bazıları…
Fatih Güldal
İrtibat: kulturdergisi@yahoo.com.tr
Tel: 212 4910427-6317303